Gå direkt till innehåll

Ämnen: Anställningsfrågor, kollektivavtal

Fem frågor om Ledaravtalet

Fem frågor om Ledaravtalet

Ledarnas löneavtal fyller 30 år. Här svarar Irena Franzén, bransch- och avtalsansvarig hos Ledarna, på frågor om vad avtalet innebär för dig som medlem.

Anders Bürger får 2020 års Lars Bergqvist-stipendium

NCC-chef i Örebro får stipendium för mångfaldsarbete

​Sexuella trakasserier på jobbet ledde till ett positivt förändringsarbete som omfattar alla. Nu får Anders Bürger, projektchef på NCC Building i Örebro, stipendium för sitt arbete med Projekt Respekt. Bakom stipendiet står Byggcheferna och stiftelsen Lars Bergqvist som varje år delar ut 60 000 kronor för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad.

Var femte chef ser fördelar med krisen

Var femte chef ser fördelar med krisen

Coronapandemin har radikalt förändrat arbetslivet. Hälften av alla chefer i samhällsbyggnad har förändrat verksamheten och för de flesta chefer har krisen i någon form påverkat deras arbete. Bland det svåraste har varit att hantera nya digitala verktyg och att leda på distans. Samtidigt ser var femte chef även fördelar med krisen. Det visar Byggchefsbarometern, en ny Novus-undersökning.

Bara två procent av cheferna anser att det är vanligare att man förstärker önskade säkra beteenden än avvikelser.

Samhällsbyggnad på tvärs mot vetenskapen i kampen mot döden på jobbet

Trots decennier av systematiskt säkerhetsarbete är samhällsbyggnad den mest drabbade branschen när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. En ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Byggcheferna avslöjar att branschen gör tvärt emot vad 100-årig forskning lär oss om hur vi påverkar mänskligt beteende och därmed utrotar dödsolyckorna.

Lars Larsson fick 2019 års Lars Bergqvist-stipendium

60 000 kr för en otroligt viktig sak

- Personligen drömmer jag om att helt vanliga medlemmar i Byggcheferna som gjort något ganska enkelt för att bidra till en ökad jämställdhet eller mångfald på sin arbetsplats ska inse att det går att få 60 000 kr för detta. Välförtjänta pengar för en otroligt viktig sak, säger Lars Tengvall i Byggchefernas styrelse.

Tina Ekström, vd Nyckeltalsinstitutet och Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna

Olika mycket jämställt i samhällsbyggnadssektorn

Trots att fastighetsbranschen utpekats som jämställd är den bara aningen bättre än medianen för alla branscher i Sverige. På vissa delområden har byggbranschen kommit längre. Mest jämställd av alla delbranscher inom samhällsbyggnad är el/energi. Det visar en ny rapport från Byggcheferna i samarbete med Nyckeltalsinstitutet.

Överst från vänster 1. Jeanette Rohdin Körössy, 2. Jonas Bölegård 3. Carl Tullstedt 4. Per Svensson 5. Sven Lindström och 6. Peter Svenningsson

Vem blir Årets Byggchef 2019?

Sex byggchefer från olika företag, i olika positioner och från olika delar av landet är utsedda till finalister när Årets Byggchef 2019 snart ska koras. Bakom priset står branschföreningen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. Vinnaren ska vara en chef som är skicklig på att driva en byggprocess, för såväl kunder som det egna företaget och medarbetarna.

- Slarv handlar om sådant som inte är viktigt. Säkerhetskulturen i branschen är svag, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna.

Slarv orsak till dödsolyckor på byggen

2018 dog 12 personer på svenska byggarbetsplatser. Trots det är säkerhetskulturen inom samhällsbyggnad inte stark. Enligt en färsk Novus-undersökning känner var fjärde chef inom samhällsbyggnad sig tvungen att tänja på arbetsmiljöreglerna för att få arbetsdagen att gå ihop. Sju av tio chefer uppger slarv som den enskilt viktigaste orsaken till olyckor.

Den blinda affärskulturen är den första av tre delrapporter baserade på Byggchefsbarometern 2019.

Byggbranschen blundar medan mutbrotten ökar: inför krav på trygg visselblåsning!

Debattartikel publicerad i Dagens Samhälle den 16 september 2019: Fyra av tio chefer inom samhällsbyggnad rapporterar att varken de eller deras anställda kan anmäla misstankar om korruption, utan att riskera problem för egen del. Byggcheferna uppmanar därför riksdag och regering att skyndsamt fatta beslut om ett visselblåsningssystem, skriver ordföranden för Byggcheferna Kajsa Hessel.

Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna och Natali Phalén, generalsekreterare Institutet Mot Mutor

Fyra av tio byggchefer saknar whistleblowing

Senaste året fördubblades antalet fällande mutdomar som rörde bygg och anläggning. Företagen gör mycket för att motverka korruption men på fyra centrala områden finns allvarliga brister. Dessutom råder en blind och naiv affärskultur. Det visar en ny Novus-undersökning representativ för alla chefer inom samhällsbyggnad och genomförd på uppdrag av Byggcheferna och Institutet Mot Mutor (IMM).

Byggcheferna debuterar på Pride

Byggcheferna debuterar på Pride

​För första gången deltar Byggcheferna, branschföreningen för ledare i samhällsbyggnad, i Pride Stockholm. På torsdag 1 augusti kl 14 pratar Byggchefernas ordförande Kajsa Hessel i Pride House på ett seminarium arrangerat av RFSL.

Mary Juusela, Jesper Fundberg och Ellen Landberg

Samhällsbyggarchef kan få 60 000 kr på Samhällsbyggardagarna

Nu är det klart att det nya Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald delas ut under Samhällsbyggardagarna 1–2 oktober i Stockholm. Tre externa experter inom jämställdhet och mångfald knyts till juryn som ska utse årets stipendiat. Stipendiet kan sökas av de 17 000 chefer som finns i alla delar av samhällsbyggnadssektorn och är medlemmar i Byggcheferna.

Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna

Företagen bär ansvaret för den dyra byggproduktionen

Det räcker inte bara med att politiken gör det enklare att bygga för att sänka kostnaderna. Byggbranschen måste även sopa framför egen dörr. Misstag, bristande kommunikation och dålig styrning inom byggproduktionen fördyrar processen med över hundra miljarder kronor per år. Läs Byggchefernas replik som publicerades i Dagens Samhälle den 26 april 2019.

Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, och Lars Tengvall, vice ordförande i Byggcheferna

Chefer i samhällsbyggnadssektorn kan få 60 000 kronor

Branschföreningen Byggcheferna delar för första gången ut ett stipendium på 60 000 kr till den eller de som genomfört eller planerar genomföra åtgärder som främjar ökad jämställdhet och mångfald i samhällsbyggnadssektorn. Ansökningsperioden har öppnat och föreningens 17 000 medlemmar inklusive studerandemedlemmar kan ansöka om stipendiet som delas ut hösten 2019.

​Han är Årets byggchef 2018

​Han är Årets byggchef 2018

I dag korades Årets byggchef 2018. Vinnaren är Alexander Sandstedt, produktionschef inom NCC Building i Malmö/Lund.

I dag inleds Byggchefernas artikelserie om hur byggbranschen har svarat på #metoo.

Hur #metoo förändrat byggbranschen

Under hösten gör Byggcheferna en artikelserie om hur byggbranschen har svarat på uppropet #sistaspikenikistan. Nio månader har gått sedan de tyngsta aktörerna inom samhällsbyggnad samlades på Näringsdepartementet och skrev under en gemensam avsiktsförklaring.

Visa mer