Gå direkt till innehåll

Ämnen: Arbetsmarknadsfrågor

Hittills har byggkrisen slagit mer i Sydsverige och väsentligt mindre i norr. En vändning på byggkrisen går inte att ana under 2024 visar Byggchefernas nya rapport.

Byggkrisen slår hårdast i syd och mindre i norr

Resultat från en pulsmätning visar att byggkrisen blir värre i södra Sverige och mindre i norr. Fler uppsägningar förväntas och en vändning för krisen förväntas inte under 2024. Drygt fyra av tio chefer säger att deras verksamhet har sagt upp personal på grund av krisen. Ungefär hälften av cheferna är oroliga för fortsatta uppsägningar.

Byggchefernas nya rapport tar pulsen på byggkrisen just nu

3 300 chefer om byggkrisen: Mer än ett år till det vänder

En vändning på byggkrisen går inte att ana under 2024 och fler uppsägningar är att vänta. Det visar en pulsmätning från branschföreningen Byggcheferna med svar från drygt 3 300 chefer. Krisen har hittills slagit väsentligt mer i bygg än i andra delar av samhällsbyggnad och mest i syd relativt övriga landet. Den utvecklas kraftigare och i ett snabbare tempo än tidigare byggkriser.

Machoindex lyfts fram av myndighet

Machoindex lyfts fram av myndighet

Ett nytt webbstöd från Upphandlingsmyndigheten hänvisar bland annat till Byggchefernas machoindex. Syftet är att via upphandlingar skapa en tryggare, schystare och mer lönsam bransch.

Exempelvis homosexuella män är kraftigt underrepresenterade bland chefer i samhällsbyggnadssektorn.

Cheferna speglar inte samhällets bredd

En ny kartläggning från Byggcheferna avslöjar att breda befolkningsgrupper som homosexuella män och människor med annan etnisk identitet än svensk är kraftigt under-representerade bland cheferna i samhällsbyggnadssektorn. Detta i den sektor som är bland de hårdast drabbade av arbetskraftsbrist. Kartläggningen, den första i sitt slag, är genomförd i samarbete med Allbright och Novus.

Anders Bürger får 2020 års Lars Bergqvist-stipendium

NCC-chef i Örebro får stipendium för mångfaldsarbete

​Sexuella trakasserier på jobbet ledde till ett positivt förändringsarbete som omfattar alla. Nu får Anders Bürger, projektchef på NCC Building i Örebro, stipendium för sitt arbete med Projekt Respekt. Bakom stipendiet står Byggcheferna och stiftelsen Lars Bergqvist som varje år delar ut 60 000 kronor för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad.

Var femte chef ser fördelar med krisen

Var femte chef ser fördelar med krisen

Coronapandemin har radikalt förändrat arbetslivet. Hälften av alla chefer i samhällsbyggnad har förändrat verksamheten och för de flesta chefer har krisen i någon form påverkat deras arbete. Bland det svåraste har varit att hantera nya digitala verktyg och att leda på distans. Samtidigt ser var femte chef även fördelar med krisen. Det visar Byggchefsbarometern, en ny Novus-undersökning.

Så påverkas chefsrollen av corona

Så påverkas chefsrollen av corona

Coronakrisen har radikalt förändrat arbetslivet. I en ny rapport tar vi reda på hur pandemin har påverkat yrkesrollen för Sveriges ledare inom samhällsbyggnad.

Bara två procent av cheferna anser att det är vanligare att man förstärker önskade säkra beteenden än avvikelser.

Samhällsbyggnad på tvärs mot vetenskapen i kampen mot döden på jobbet

Trots decennier av systematiskt säkerhetsarbete är samhällsbyggnad den mest drabbade branschen när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. En ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Byggcheferna avslöjar att branschen gör tvärt emot vad 100-årig forskning lär oss om hur vi påverkar mänskligt beteende och därmed utrotar dödsolyckorna.

Bland cheferna uppfattar kvinnorna arbetsklimatet som betydligt sämre än männen.

Ökad medvetenhet men machokulturen består

Medvetenheten om jämställdhet bland cheferna har ökat dramatiskt på åtta år. Stora framsteg har gjorts på bred front för ökad mångfald och jämställdhet. Men kvinnorna uppfattar arbetsklimatet betydligt sämre än männen. Machokulturen är fortfarande ett problem. Det visar en ny rapport från Byggcheferna baserad på en Novus-undersökning bland 1 770 chefer inom samhällsbyggnad.

Lars Larsson fick 2019 års Lars Bergqvist-stipendium

60 000 kr för en otroligt viktig sak

- Personligen drömmer jag om att helt vanliga medlemmar i Byggcheferna som gjort något ganska enkelt för att bidra till en ökad jämställdhet eller mångfald på sin arbetsplats ska inse att det går att få 60 000 kr för detta. Välförtjänta pengar för en otroligt viktig sak, säger Lars Tengvall i Byggchefernas styrelse.

Tina Ekström, vd Nyckeltalsinstitutet och Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna

Olika mycket jämställt i samhällsbyggnadssektorn

Trots att fastighetsbranschen utpekats som jämställd är den bara aningen bättre än medianen för alla branscher i Sverige. På vissa delområden har byggbranschen kommit längre. Mest jämställd av alla delbranscher inom samhällsbyggnad är el/energi. Det visar en ny rapport från Byggcheferna i samarbete med Nyckeltalsinstitutet.

Jeanette Rhodin Körössy är Årets Byggchef 2019

Årets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin Körössy

Årets Byggchef 2019 heter Jeanette Rhodin Körössy och arbetar på JM i Stockholm som avdelningschef. Bakom utmärkelsen står Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden, som tillsammans korar branschens skickligaste chef för tionde året i rad.

Överst från vänster 1. Jeanette Rohdin Körössy, 2. Jonas Bölegård 3. Carl Tullstedt 4. Per Svensson 5. Sven Lindström och 6. Peter Svenningsson

Vem blir Årets Byggchef 2019?

Sex byggchefer från olika företag, i olika positioner och från olika delar av landet är utsedda till finalister när Årets Byggchef 2019 snart ska koras. Bakom priset står branschföreningen Byggcheferna och tidningen Byggvärlden. Vinnaren ska vara en chef som är skicklig på att driva en byggprocess, för såväl kunder som det egna företaget och medarbetarna.

- Slarv handlar om sådant som inte är viktigt. Säkerhetskulturen i branschen är svag, säger Kajsa Hessel, ordförande i Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna.

Slarv orsak till dödsolyckor på byggen

2018 dog 12 personer på svenska byggarbetsplatser. Trots det är säkerhetskulturen inom samhällsbyggnad inte stark. Enligt en färsk Novus-undersökning känner var fjärde chef inom samhällsbyggnad sig tvungen att tänja på arbetsmiljöreglerna för att få arbetsdagen att gå ihop. Sju av tio chefer uppger slarv som den enskilt viktigaste orsaken till olyckor.

Lars Larsson och Sonja Larsson

Lars Bergqvist-stipendiet går till en av grundarna av Byggkurage

Lars Larsson, vd på Erik Larsson Bygg utanför Borås, får det allra första Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad. Stipendiet är på 60 000 kronor och går till Lars Larsson för hans delaktighet i projektet Byggkurage. Det delas ut i dag på Samhällsbyggardagarna i Stockholm.

Visa mer