Gå direkt till innehåll

Ämnen: Arbetsmiljö

Från vänster till höger: Anders Hinn och Jeanet Corvinius från Byggcheferna tillsammans med idrottscoacherna Jonas Colting och Jojje Borssén

Byggcheferna lanserar Hållbara Chefer - ett program för bättre hälsa

Hållbara Chefer är ett nytt initiativ från Byggcheferna. Det är ett program som syftar till att sprida kunskap, inspirera och motivera chefer och ledare att skapa ett hälsosamt fundament för att orka och hålla i längden. Rörelse, dagsljus, sömn, mat, kontemplation, syre och natur är de sju hälsonycklarna som programmet bygger på.

Johan Lindholm, ordförande Byggnads, och Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna, om byggbranschens första machoindex.

Byggbranschens första machoindex: hälften upplever machokultur

Fackförbundet Byggnads och branschföreningen Byggcheferna har tillsammans tagit fram rapporten Machoindex 2024 där man för första gången analyserar machokulturen i hela byggbranschen. Resultatet visar att nära hälften upplever en machokultur och att diskriminerande skämt är det vanligaste problemet.

Byggchefernas nya rapport tar pulsen på byggkrisen just nu

3 300 chefer om byggkrisen: Mer än ett år till det vänder

En vändning på byggkrisen går inte att ana under 2024 och fler uppsägningar är att vänta. Det visar en pulsmätning från branschföreningen Byggcheferna med svar från drygt 3 300 chefer. Krisen har hittills slagit väsentligt mer i bygg än i andra delar av samhällsbyggnad och mest i syd relativt övriga landet. Den utvecklas kraftigare och i ett snabbare tempo än tidigare byggkriser.

Därför fortsätter dödsolyckorna

Därför fortsätter dödsolyckorna

Alla strävar efter nollvisionen – men vVarje år dör tio personer på jobbet inom samhällsbyggnad. I en ny rapport undersöker vi hur trenden kan brytas.

Exempelvis homosexuella män är kraftigt underrepresenterade bland chefer i samhällsbyggnadssektorn.

Cheferna speglar inte samhällets bredd

En ny kartläggning från Byggcheferna avslöjar att breda befolkningsgrupper som homosexuella män och människor med annan etnisk identitet än svensk är kraftigt under-representerade bland cheferna i samhällsbyggnadssektorn. Detta i den sektor som är bland de hårdast drabbade av arbetskraftsbrist. Kartläggningen, den första i sitt slag, är genomförd i samarbete med Allbright och Novus.

Byggchefernas föreläsare bakom succén

Byggchefernas föreläsare bakom succén

Sila snacket, som TL Bygg står bakom, gör succé i sociala medier. Byggchefernas föreläsare Charlie Klang är en av frontfigurerna.

Anders Bürger får 2020 års Lars Bergqvist-stipendium

NCC-chef i Örebro får stipendium för mångfaldsarbete

​Sexuella trakasserier på jobbet ledde till ett positivt förändringsarbete som omfattar alla. Nu får Anders Bürger, projektchef på NCC Building i Örebro, stipendium för sitt arbete med Projekt Respekt. Bakom stipendiet står Byggcheferna och stiftelsen Lars Bergqvist som varje år delar ut 60 000 kronor för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad.

Var femte chef ser fördelar med krisen

Var femte chef ser fördelar med krisen

Coronapandemin har radikalt förändrat arbetslivet. Hälften av alla chefer i samhällsbyggnad har förändrat verksamheten och för de flesta chefer har krisen i någon form påverkat deras arbete. Bland det svåraste har varit att hantera nya digitala verktyg och att leda på distans. Samtidigt ser var femte chef även fördelar med krisen. Det visar Byggchefsbarometern, en ny Novus-undersökning.

Bara två procent av cheferna anser att det är vanligare att man förstärker önskade säkra beteenden än avvikelser.

Samhällsbyggnad på tvärs mot vetenskapen i kampen mot döden på jobbet

Trots decennier av systematiskt säkerhetsarbete är samhällsbyggnad den mest drabbade branschen när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. En ny Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Byggcheferna avslöjar att branschen gör tvärt emot vad 100-årig forskning lär oss om hur vi påverkar mänskligt beteende och därmed utrotar dödsolyckorna.

Hon är en av Framtidens kvinnliga ledare

Hon är en av Framtidens kvinnliga ledare

Projektchefen Emma Linderbäck har utsetts till en av Sveriges främsta unga kvinnliga ledare. Nu vill hon vara en förebild för andra – efter att själv aldrig ha haft en kvinna som chef.

Bland cheferna uppfattar kvinnorna arbetsklimatet som betydligt sämre än männen.

Ökad medvetenhet men machokulturen består

Medvetenheten om jämställdhet bland cheferna har ökat dramatiskt på åtta år. Stora framsteg har gjorts på bred front för ökad mångfald och jämställdhet. Men kvinnorna uppfattar arbetsklimatet betydligt sämre än männen. Machokulturen är fortfarande ett problem. Det visar en ny rapport från Byggcheferna baserad på en Novus-undersökning bland 1 770 chefer inom samhällsbyggnad.

Lars Larsson fick 2019 års Lars Bergqvist-stipendium

60 000 kr för en otroligt viktig sak

- Personligen drömmer jag om att helt vanliga medlemmar i Byggcheferna som gjort något ganska enkelt för att bidra till en ökad jämställdhet eller mångfald på sin arbetsplats ska inse att det går att få 60 000 kr för detta. Välförtjänta pengar för en otroligt viktig sak, säger Lars Tengvall i Byggchefernas styrelse.

Tina Ekström, vd Nyckeltalsinstitutet och Kajsa Hessel, ordförande Byggcheferna

Olika mycket jämställt i samhällsbyggnadssektorn

Trots att fastighetsbranschen utpekats som jämställd är den bara aningen bättre än medianen för alla branscher i Sverige. På vissa delområden har byggbranschen kommit längre. Mest jämställd av alla delbranscher inom samhällsbyggnad är el/energi. Det visar en ny rapport från Byggcheferna i samarbete med Nyckeltalsinstitutet.

Jeanette Rhodin Körössy är Årets Byggchef 2019

Årets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin Körössy

Årets Byggchef 2019 heter Jeanette Rhodin Körössy och arbetar på JM i Stockholm som avdelningschef. Bakom utmärkelsen står Byggcheferna, en branschförening inom Ledarna, och tidningen Byggvärlden, som tillsammans korar branschens skickligaste chef för tionde året i rad.

Visa mer