Gå direkt till innehåll

Ämnen: Politik

Svevia arbetar med Machoindex. På bilden platschef Hilda Gustafsson och vd/koncernchef Anders Gustafsson. Foto: Markus Marcetic

Machoindex vinner marknadens förtroende

Machoindex vinner nu förtroende bland samhällsbyggnads aktörer som ett verktyg för att mäta machokultur. Svevia var först ut och har nu genomfört mätningar med Machoindex två år i rad. Upphandlingsmyndigheten rekommenderar Machoindex som ett sätt för beställare att påverka social hållbarhet i utförarledet. Nu kommer även Peabkoncernen där dotterbolaget Lambertsson kommit längst.

Enligt Byggchefernas Machoindex 2023 uppfattar äldre och yngre samt kvinnor och män olika mycket machokultur.

Machokulturen fortsätter dominera

Den skadliga machokulturen fortsätter att dominera arbetsplatserna i samhällsbyggnad. Machoindex 2023 är 49 %. Diskriminerande skämt är för tredje året i rad det största problemet. Uppfattningarna om machokultur skiljer sig ibland kraftigt mellan olika generationer och kön. Detta visar Byggchefernas senaste årliga mätning av machokultur med hjälp av Machoindex.

Trots att byggsektorn fortsätter vara värst drabbad när det gäller arbetsplatsolyckor har ytterst lite hänt i det förebyggande säkerhetsarbetet de senaste 2-3 åren.

Säkerhetsarbetet har stagnerat

Trots att byggsektorn fortsätter vara värst drabbad när det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång har ytterst lite hänt i det förebyggande säkerhetsarbetet de senaste 2 – 3 åren. Exempelvis anser fortfarande fler än var femte chef att det är nödvändigt att tänja på regler för att få arbetet att fungera. Det visar en ny Novus-undersökning bland drygt 2 000 chefer i samhällsbyggnadssektorn.

Byggchefernas och RFSL:s budskap sprids i rikspress under torsdagen.

Byggbranschen är för bögar (RFSL och Byggcheferna i gemensam kampanj)

Byggbranschen är extremt mansdominerad, med 99 procent män bland hantverkarna. Den är också djupt heteronormativ. I dag, på internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, gör Byggcheferna och RFSL en gemensam kampanj med budskapet ”Byggbranschen är för bögar”.

Samtliga undertecknare av avsiktsförklaringen. Foto: Niklas Forsström, Näringsdepartementet

​Regeringens uppmaning en seger för Stoppa machokulturen

Bostadsminister Peter Eriksson samlade samhällsbyggnadssektorns tyngsta aktörer för att ta krafttag mot sexismen i byggbranschen. I dag undertecknade samtliga deltagare en avsiktsförklaring om att motverka kränkningar och övergrepp. Initiativet är en seger i den kamp som Byggcheferna och Byggnads driver sedan 2015.

Byggnads och Byggcheferna vill införa en nollvision för dödsolyckor på arbetsplatsen

Antalet dödsfall i byggsektorn har ökat med 30 procent de senaste tre åren. Många byggnadsarbetare känner oro för att skadas på sin arbetsplats och var fjärde chef anser också att det finns en risk för att någon av de anställda ska råka ut för en olycka på grund av en pressad arbetssituation. Idag presenteras en helt ny rapport i Almedalen där arbetsmiljön i byggbranschen har granskats.