Gå direkt till innehåll

Ämnen: Rasism, diskriminering

Branschprofiler i gemensamt machoupprop

Branschprofiler i gemensamt machoupprop

I maj 2023 publicerades Machouppropet – en gemensam debattartikel från flera framträdande chefer och ledare. ”Att motverka machokulturen är den lönsammaste affärsutveckling du kan göra”, skriver de.

Machoindex lyfts fram av myndighet

Machoindex lyfts fram av myndighet

Ett nytt webbstöd från Upphandlingsmyndigheten hänvisar bland annat till Byggchefernas machoindex. Syftet är att via upphandlingar skapa en tryggare, schystare och mer lönsam bransch.

Byggchefernas machoindex går på export

Byggchefernas machoindex går på export

Nu blir mätverktyget machoindex tillgängligt för fler. Den 9 juni lanseras den engelska versionen vid en internationell jämställdhetskonferens.

Branschen som backar mest i machoindex

Branschen som backar mest i machoindex

Byggchefernas machoindex 2022 har släppts. Det visar att utvecklingen gått bakåt inom samhällsbyggnad – och allra särskilt inom en av delbranscherna.

Så kan upphandlingar stoppa machokulturen

Så kan upphandlingar stoppa machokulturen

Regeringen vill få fler upphandlare att ställa krav på jämställdhet och icke-diskriminering. En process där Byggcheferna har varit bollplank för Upphandlingsmyndigheten.

Byggchefernas föreläsare bakom succén

Byggchefernas föreläsare bakom succén

Sila snacket, som TL Bygg står bakom, gör succé i sociala medier. Byggchefernas föreläsare Charlie Klang är en av frontfigurerna.

Rasism och korruption i Almedalen

Rasism och korruption i Almedalen

Den 6 juli kan du följa Byggcheferna i den digitala upplagan av Almedalsveckan. Där arrangerar Byggcheferna ett eget seminarium om rasism och etnisk diskriminering.

Så här mäter du machoindex

Så här mäter du machoindex

Med hjälp av vår guide kan du räkna ut machoindex för din egen organisation. Genomsnittet för samhällsbyggnad är 46 procent.

Så arbetar branschen mot diskriminering

Så arbetar branschen mot diskriminering

92 procent av arbetsgivarna underkändes i DO:s granskning av hur bygg- och anläggningsbranschen lever upp till diskrimineringslagen. I ett webbinarium diskuterades orsaker och åtgärder.

Bland cheferna uppfattar kvinnorna arbetsklimatet som betydligt sämre än männen.

Ökad medvetenhet men machokulturen består

Medvetenheten om jämställdhet bland cheferna har ökat dramatiskt på åtta år. Stora framsteg har gjorts på bred front för ökad mångfald och jämställdhet. Men kvinnorna uppfattar arbetsklimatet betydligt sämre än männen. Machokulturen är fortfarande ett problem. Det visar en ny rapport från Byggcheferna baserad på en Novus-undersökning bland 1 770 chefer inom samhällsbyggnad.

Lars Larsson och Sonja Larsson

Lars Bergqvist-stipendiet går till en av grundarna av Byggkurage

Lars Larsson, vd på Erik Larsson Bygg utanför Borås, får det allra första Lars Bergqvist-stipendiet för ökad jämställdhet och mångfald inom samhällsbyggnad. Stipendiet är på 60 000 kronor och går till Lars Larsson för hans delaktighet i projektet Byggkurage. Det delas ut i dag på Samhällsbyggardagarna i Stockholm.

I dag inleds Byggchefernas artikelserie om hur byggbranschen har svarat på #metoo.

Hur #metoo förändrat byggbranschen

Under hösten gör Byggcheferna en artikelserie om hur byggbranschen har svarat på uppropet #sistaspikenikistan. Nio månader har gått sedan de tyngsta aktörerna inom samhällsbyggnad samlades på Näringsdepartementet och skrev under en gemensam avsiktsförklaring.

Byggchefernas och RFSL:s budskap sprids i rikspress under torsdagen.

Byggbranschen är för bögar (RFSL och Byggcheferna i gemensam kampanj)

Byggbranschen är extremt mansdominerad, med 99 procent män bland hantverkarna. Den är också djupt heteronormativ. I dag, på internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, gör Byggcheferna och RFSL en gemensam kampanj med budskapet ”Byggbranschen är för bögar”.

Samtliga undertecknare av avsiktsförklaringen. Foto: Niklas Forsström, Näringsdepartementet

​Regeringens uppmaning en seger för Stoppa machokulturen

Bostadsminister Peter Eriksson samlade samhällsbyggnadssektorns tyngsta aktörer för att ta krafttag mot sexismen i byggbranschen. I dag undertecknade samtliga deltagare en avsiktsförklaring om att motverka kränkningar och övergrepp. Initiativet är en seger i den kamp som Byggcheferna och Byggnads driver sedan 2015.